Nevoie URGENTĂ de donatori de trombocite

In seara asta am aflat o veste trista, care m-a cutremurat si in fata careia nu pot sa fiu indiferenta. Un bun prienten mi-a trimis un link din care am aflat povestea socanta a unui tanar mediesean in varsta de 33 de ani care are nevoie urgenta de donatori de trombocite.

„Răzvan Chirilă, un medieşean de 33 de ani, are nevoie urgentă de donatori de trombocite. Este vorba de persoane cu grupa de sânge A 2 RH pozitiv. Soţia lui Răzvan, Anda Chirilă, mi-a trimis toate informaţiile despre acest caz tulburător în această seară. „Soţul meu, Răzvan Chirilă, a fost diagnosticat cu leucemie acută mieloidă în 15 ianuarie 2011. A urmat tratament citostatic (2 cure de inducţie şi 2 cure de consolidare), iar în 21iulie 2011 a făcut autotransplant de celule stem la Clinica de Hematologie II Târgu Mureş. Anul acesta, în 10 iulie, am aflat că boala a revenit. Acum este internat la Clinica de Hematologie II Târgu Mureş şi a început un nou tratament citostatic. Tratamentul este mai puternic de data asta, iar recuperarea mai grea şi mai îndelungată decât anul trecut. Acum are nevoie urgentă de donatori de trombocite (celulele din sânge care au un rol esenţial în procesul de coagulare a sângelui). Procesul de donare de trombocite nu este dureros sau invaziv. Există un aparat automat care separă componentele sângelui încă din faza de donare. Sângele este recoltat de la nivelul braţului, trombocitele sunt extrase imediat din sânge, iar restul sângelui se reîntoarce la donator. Donatorii trebuie să aiba grupa de sânge A2 RH pozitiv şi trebuie să meargă la Centrul de Transfuzii din Târgu Mureş aflat la Spitalul Judeţean”, mi-a scris Anda Chirilă, soţia lui Răzvan Chirilă.

Iată şi câteva reguli minime pentru donatori. Pentru a dona este necesar buletinul de identitate, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să ai o greutate corespunzătoare (peste 57 de kg), să nu ai herpes, să nu fi avut TBC, hepatită, malarie, alergii, să nu fii sub tratament medicamentos, să nu te fi vaccinat în ultimele două săptămâni, să nu fii la menstruaţie, să nu fi suferit vreo operaţie minoră în ultimele trei luni, sau majoră în ultimele şase luni. Fiecare persoană trebuiei să consume cât mai multe lichide şi să nu ia nici un medicament cu o zi înaintea donării. De asemenea, cu o seară inainte să nu mănânce mâncare bogată în grăsimi.”
(articol preluat de pe blogul lui Vasile Antipa)
Reclame

One response

  1. Pingback: Razvan Chirila are nevoie din nou de donatori de trombocite « Andreea

leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s